Ajankohtaista
Arvonlisäverokanta nousee syyskuun alussa
6.6.2024
Yleinen arvonlisäverokanta nousee 24 prosentista 25,5 prosenttiin 1.9. lähtien, mikä vaikuttaa sopimusten ja palveluiden hintoihin.
Eu:n tehokkuusvaatimukset
8.5.2024
Suomen kannalta hyvä uutinen on se, että Euroopan parlamentti päätti maaliskuussa, että jokainen rakennus voi parantaa omaa energiatehokkuuttaan omaan tahtiin normaalien kunnossapitokorjausten yhteydessä. Tämä on kustannustehokkaampi ja ehdottomasti fiksumpi päätös. Vanhoilla taloyhtiöillä tai muilla kiinteistöillä ei siis ole tiettyä päivämäärää, johon energiakorjausvelvoite olisi sidottu. Rakennuskantaa tarkastellaan Eu:n näkökulmasta jatkossa kokonaisuutena ja jäsenmaiden tulisi saavuttaa päätöttömyys vuoteen 2050 mennessä. Suomen kansallinen korjausrakentamisen strategia on saman suuntainen, jolloin direktiivi ei ole painajainen Suomen kannalta.
Asuinrakennusten energiankäyttöä tulisi kuitenkin pudottaa vuosikymmenen loppuun mennessä 16 prosentilla, joten tiettyjen keski-arvojen saavuttaminen vaatii sekin työtä. Tämä on kuitenkin mahdollista, sillä Suomessa onneksi on jo pitkään parannettu energiatehokkuutta muiden remonttien yhteydessä jos se vain on ollut mahdollista; esimerkiksi katon saneerauksen yhteydessä yläpohjaan useimmiten lisätään lämmöneristettä.
Aurinkoenergian lisääminen on kovasti nyt pinnalla ja sitä myös direktiivi suosii. Jos aurinkoenergian hyödyntäminen on teknisesti ja taloudellisesti järkevää, sitä tulisi lisätä. Direktiivi ajaa meitä siihen, että hallinnon tulee olla hyvää ja suunnitelmallista sekä kiinteistönpidon täsmällistä - tämä ei ole huono asia.
e-seijes / edullinen energiatodistus / Jyväskylä / energiatodistus / energiaselvitys
Talviloma-ajankohta 2024
e-Seijes / eseijes / Laura Seijesvirta / Jani Seijesvirta / energiatodistukset jyväskylä/ energiatodistus jyväskylä/ energiatodistus/ edullinen energiatodistus / Jyväskylä / energia-avustus / energia-asiat / energia-asiantuntija
Ihanaa joulua kaikille
22.12.2023
e-Seijes toivottaa kaikille ihanaa ja rauhallista joulua 2023.
Uusien rakennusten tulee olla vuoteen 2030 mennessä päästöttömiä
18.12.2023
Uudesta rakennusten energiatehokkuusdirektiivistä (EPBD) päästiin sopuun viime viikolla. Euroopan parlamentti kertoo tiedotteesaan, että kaikkien uusien rakennusten pitää olla täysin päästöttömiä vuoteen 2030 mennessä. Puolestaan julkisten, viranomaisten käytössä olevien rakennusten tai heidän omistamien rakennusten tulisi olla päästöttömiä jo vuoteen 2028 mennessä.
Direktiivin tavoitteena on vähentää erityisesti rakennuksista aiheutuvia kasvihuonepäästöjä sekä niiden energiakulutusta. Alustavien tietojen mukaan nyt saavutettu tulos on Suomen ympäristöministeriön tavoitteiden mukainen.
Direktiivin mukaan asuinrakennusten keskimääräistä primäärienergian (luonnosta saatavan energian) käyttöä tulisi vähentää 16 prosentilla vuoteen 2030 mennessä ja vuoteen 2035 mennessä puolestaan 20-22 prosentilla. Jokainen jäsenvaltio saa itse päättää mihin rakennuksiin vähennykset päätetään kohdistaa. Tulee huomioida myös se, että noista osuuksista 55 prosenttia tulisi saavuttaa korjaamalla energiatehokkuudeltaan huonoimpia rakennuksia. Maatalousrakennukset sekä kulttuurillisesti vanhat ja merkittävät rakennukset voidaan kuitenkin jättää korjauskohteiden ulkopuolelle. Lisäksi myös kesämökit jäävät ilman vaatimuksia energiatodistusten osalta.
Loppupäätelmänä näyttäisi siltä, että yksittäisten rakennusten pakkoremontit pystyttiin Suomen osalta kuitenkin jollain tavalla torppaamaan. Rakennuksia tulee voida remontoida kustannustehokkaasti sekä oikea-aikaisesti.
Rauhallista Itsenäisyyspäivää
6.12.2023
e-Seijes toivottaa kaikille rauhallista ja onnellista Itsenäisyyspäivää. Meillä on maailman paras paikka asua ja elää.
Loma-ajankohta
e-Seijes / eseijes / Laura Seijesvirta / Jani Seijesvirta / energiatodistukset jyväskylä/ energiatodistus jyväskylä/ energiatodistus/ edullinen energiatodistus / Jyväskylä / energia-avustus / energia-asiat / energia-asiantuntija
Energiatodistuksia vanhenee paljon tänä ja ensi vuonna
22.8.2023
Vuosina 2013-2014 laadittiin paljon energiatodistuksia, joten monen taloyhtiön energiatodistus on vanhentumassa. ARA on tehostanut energiatodistusten valvontaa ja uhkasakkojakin osa on jo saanut energiatodistusten laatimiseksi. Rakennuksen energiatodistus on voimassa 10 vuotta.
Energiatodistus on taloyhtiölle pakollinen ja energiatodistus tulee esittää aina asuntoa myytäessä tai vuokratessa. Sama toki pätee myös omakoti- ja paritaloihin. Rakennuksen energialuokka kerrotaan asteikolla A-G ja näistä A on paras. Energiatodistus on aina rakennuskohtainen.
Energiatodistukset ovat apuväline rakennusten energiatehokkuuden parantamiseen ja vertailuun. Niissä on ehdotuksia energiatehokkuuden parantamiseksi ja toki laskelmat siihen liittyen.
Olemme erittäin edullinen ja pätevä toimija alalla, meihin kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä.
Meillä energiatodistusten hinnat ovat edelleen samat
6.6.2023
Motiva toteutti hintakyselyn maaliskuussa 2023 ja sen mukaan energiatodistusten hinnat ovat nousseet kahden vuoden aikana.
Uuden kerrostalon energiatodistus maksaa 870 euroa keskimäärin vuonna 2023, kun se vuonna 2021 oli 860 euroa. Vanhan kerrostalon energiatodistus maksaa keskimäärin 710 euroa vuonna 2023,kun vuonna 2021 se oli 650 euroa. Sama suunta on ollut myös rivitaloissa, niissä hinnat ovat vain noin 25 % kerrostaloja alhaisempia.
Meillä hinnoittelu tapahtuu rakennuskohtaisesti, ollen aina sen 250 euroa/rakennus. Isommat isännöitsijätoimistot kysyvät meiltä massatarjouksia, jolloin joustamme vielä tästäkin hinnasta pikkuisen. Voidaan tämän kyselyn myötä taas todeta, että hintamme ovat erittäin edulliset.
Muistutuksena se, että uudiskohteissa energiatodistus tarvitaan aina rakennuslupahakemuksen yhteydessä ja olemassa oleviin kohteisiin myynnin tai vuokrauksen yhteydessä. Myös energia-avustushakemuksiin tarvitaan energiatodistus ja niiden tilausmäärät Ara:n myöntävien avustusten myötä on toki lisääntynyt.
Loma-ajankohta
1.6.2023
e-Seijes lomailee 17.6.2023-9.7.2023 välisenä aikana kevään todistusruuhkan jälkeen. Tätä ennen ehtii vielä hyvin toimittaa materiaaleja laskentaa varten ja loman jälkeen olemme toki taas täydessä iskussa todistusten laatimiseksi.
Ihanaa palmusunnuntaita ja aurinkoista pääsiäistä
Uusi EU-direktiivi
30.3.2023
Maaliskuun alussa Euroopan parlamentti hyväksyi uuden rakennusten energiatehokkuutta koskevan lakiehdotuksensa. Päivitys määrittää vaateita sekä uudisrakennuksille, että jo olemassa oleville rakennuksille. Lakiehdotus on herättänyt runsaasti vilkasta keskustelua, koska sen on pelätty mm. ajavan suomalaiset sekä toki myös muut eurooppalaiset mittaviin remontteihin kodeissaan. Faktaa on se, että direktiivi toisi kerros- ja omakotitaloihin kalliita lisälaskuja - jopa 20 miljardia lisälaskua suomalaisille asukkaille.
Oma kantamme on se, että mielummin kannustetaan taloyhtiöitä ja omakotitaloasujia energiaa säästäviin remontteihin - ei pakoteta. Meistä on hienoa, että ARA on tukenut energiaremontteja ja tätä tyyliä pitäisikin jatkaa. Ukrainan sota aiheutti sähkön hintapiikin, joten ihmiset ovat joka tapauksessa alkaneet miettimään energiasäästöratkaisuja. Tärkeää on, että jokainen saa siitä kuitenkin itse päättää ja niillä keinoilla mihin itse kykenee. On se sitten tiivisteiden vaihto oviin ja ikkunoihin, öljylämmityksen vaihtaminen maalämpöön tai yläpohjan lisälämmöneristäminen. Järjetöntä on vaatia joka tapauksessa 50000 euron arvoista energiaremonttia lämmitysmuodon muuttamisesta arvoltaan 40000 euroa maksavaan kiinteistöön. Lisäksi komission asettama aikaikkuna muutoksille ohjaa siihen, että tietyillä sektoreilla on ylikysyntää, mikä taas johtaa hintojen nousuun. Myöskään tekijät energiaremonttien toteuttamiselle eivät tule riittämään. Loppukäyttäjät joutuisivat tässäkin mielessä maksamaan kovaa hintaa.
Energiatehokkuudessa ei ole mitään vikaa, mutta keinot sinne pääsemiseksi pitää lähteä itsestä ja ihmisiä kannustamalla, ei pakottamalla. Toivottavasti lakiehdotusta muokattaisiin inhimillisempään suuntaan.
Rauhallista itsenäisyyspäivää 2022!
6.12.2022
e-Seijes toivottaa kaikille mahtavaa ja rauhallista itsenäisyyspäivää! Suomi on aivan ihana paikka asua <3
eseijes / e-Seijes / energiatodistus Jyväskylä / edullinen energiatodistus / Jyväskylä / energiatodistus
Energia-avustus lyhyesti
11.6.2022
Valtioneuvosto antoi asetuksen asuinrakennusten energia-avustuksista 19.12.2019 (1341/2019). Avustuksia myönnettiin asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin yhteensä 20 miljoonaa euroa vuonna 2020 ja 40 miljoonaa euroa vuodessa vuosina 2021–2022.
Avustusta voidaan myöntää sellaisten korjaushankkeiden korjaustoimenpiteiden kustannuksiin,joiden yhteydessä asuinrakennuksen energiatehokkuutta parannetaan rakennuksen energiatehokkuuden parantamisesta korjaus- ja muutostöissä annetun ympäristöministeriön asetuksen (4/13) 7 §:ssä säädettyä vähimmäistasoa parempaan tasoon verrattuna rakennuksen rakentamisajankohdan tai, jos rakennuksen käyttötarkoitusta on muutettu, käyttötarkoituksen muutoksen mukaiseen tasoon. Energia-avustusta voi saada energiatehokkuuden ja sisäilmasto-olosuhteiden parantamiseen, energiakäytön tehostamiseen, järjestelmän ohjaukseen, säätöön ja tasapainotukseen sekä järjestelmän oikean toiminnan varmistavaan toimenpiteeseen suunnittelu-,työ- ja rakennuskustannuksineen.
Joulutervehdys
21.12.2021
e-Seijes toivottaa kaikille rauhallista ja onnellista joulua. Nauttikaa myös Uudesta Vuodesta 2022! Vietämme taukoa energiatodistusasioista tämän vuoden loppuun saakka.
Määräraha energia-avustukseen lopussa tältä vuodelta
21.10.2021
Tämän vuoden osalta on ARA:n myöntämä energia-avustus käytetty loppuun. Mekin olemme toteuttaneet lukuisia energiaselvityksiä energia-avustukseen liittyen. Varsinkin öljylämmityksestä luopumiseen on saanut helposti ARA:n avustusta.
Vaikka vuodelta 2021 on energia-avustukset käytetty loppuun (40 miljoonaa euroa), voi uusia avustushakemuksia kuitenkin lähettää ARA:lle normaalisti. Vuoden 2022 alusta lähtien myönnetään jälleen uusia avustuksia. On toki myös mahdollista, että Ympäristöministeriö myöntää avustukselle lisämäärärahaa tänäkin vuonna.
Energia-avustusta annetaan toimenpiteisiin, jotka parantavat asuinrakennusten energiatehokkuutta. Avustusta myönnetään vuosina 2020-2022. ARA käsitteli yli 1500 energia-avustushakemusta vuoden 2021 tammi-elokuussa.
Itsenäisyyspäivä
6.12.2020
e-Seijes toivottaa hyvää itsenäisyyspäivää.
Verkkolaskulaki tulee voimaan huhtikuussa 2020
6.2.2020
Uusi EU-direktiivin vaatima verkkolaskulaki tulee voimaan huhtikuussa 2020. Tämä uusi laki velvoittaa 1.4.2020 alkaen yritykset käsittelemään verkkolaskuja. Yrityksillä on lain myötä jatkossa oikeus myös vaatia toiselta yritykseltä lasku sähköisessä muodossa; sähköpostitse lähetetyt pdf-laskut eivät ole näitä lain tarkoittamia verkkolaskuja.
Laskun pitää lisäksi sisältää vaaditut pakolliset laskutustiedot. Mikäli lasku ei täytä direktiivin vaatimuksia, yrityksellä on oikeus jättää lasku maksamatta.
Huomioitavaa tässä direktiivissä on kuitenkin se, että laki ei koske yrityksiä, jotka tekevät pelkästään kuluttajakauppaa tai niitä yrityksiä, joiden liikevaihto on alle 10000 euroa.
Mikä se energiatodistus onkaan?
21.11.2019
Energiatodistus vaaditaan, kun taloyhtiöstä myydään tai vuokrataan asunto. Energiatodistuksia on tällä hetkellä liikkeellä kahta erilaista tyyppiä: vuoden 2007
energiatodistuslain mukaisesti laadittuja vihreitä todistuksia ja vuoden
2013 kesäkuun alussa voimaan tulleen lain mukaisesti laadittuja sinisiä
todistuksia.
Vanhan lain mukaisissa energiatodistuksissa energialuokkaan
vaikuttivat talon toteutuneet kulutustiedot ja taloyhtiön kaikille
rakennuksille laadittiin yhteinen energiatodistus. Nykyisin rakennuksen
energialuokka perustuu pääosin rakennuksen teknisiin ominaisuuksiin eikä
käyttäjien kulutustottumuksiin. Jokaiselle taloyhtiön rakennukselle
pitää myös laatia oma energiatodistuksensa.
Vanhan lainsäädännön mukaisia vihreitä energiatodistuksia on
liikkeellä vielä vuoteen 2023 asti. Vertailu vanhojen ja uusien
todistusten välillä on hankalaa, mutta käytännössä vihreästä
todistuksesta siniseen todistukseen siirryttäessä energialuokka
heikentyy. Sähkölämmitteisissä taloyhtiöissä energialuokka voi heikentyä
vihreästä todistuksesta siniseen siirryttäessä huomattavastikin, koska
sähkölämmitys sai nykyisen energiatodistuslain myötä suuren
energiamuotokertoimen.
1.5.2015 alkaen energiatodistukset on laadittu ja rekisteröity
Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ARAn
energiatodistusrekisterissä. Rekisteristä löytyvät niin pätevät
energiatodistuksen laatijat kuin 1.5.2015 jälkeen annetut
energiatodistuksetkin. Jatkossa virallisen energiatodistuksen tunnistaa
sinisen värin lisäksi sähköisestä allekirjoituksesta ja
todistustunnuksesta.
Taloyhtiön kannattaa hyödyntää energiatodistuksen antama lisäarvo:
energiatodistus sisältää ammattilaisten laatimia säästösuosituksia,
joiden avulla rakennuksen energiatehokkuutta voi parantaa. Koska
luvanvaraisissa taloyhtiön korjauksissa tulee nykyisin ottaa huomioon
lainsäädännön energiatehokkuusvaatimukset, kannattaa energiatodistus
kaivaa esille myös taloyhtiön remontteja harkittaessa.
Energiatodistuksen voidaankin katsoa olevan osa kiinteistön kunnon
arviointia.
Energiatodistuslainsäädäntö on muuttumassa vuoden 2016 aikana.
Energiatodistuksen laatimisvelvoitetta ollaan edelleen laajentamassa
koskemaan esimerkiksi jäähalleja, uimahalleja sekä
moottoriajoneuvosuojia. Taloyhtiöiden autohalleja ja -talleja koskevista
uusista mahdollisista velvoitteista ei vielä ole täyttä varmuutta.
Motivan tiukka kannanotto
4.11.2019
Selaillessa viikonloppuisin Kotipeili-lehteä näkee, kuinka harvassa myynnissä olevassa rakennuksessa todella on energiatodistus. Tässä Motivan kannanotto asiaan. Energiatodistuksen puuttuminen voi johtaa uhkasakkoon myynnin tai vuokrauksen yhteydessä ja sen puuttuminen on aina omistajan tai hallituksen vastuulla.
Artikkeli energiatodistuksista
3.4.2019
Omakoti-lehdessä on hyvä artikkeli energiatodistuksiin liittyen. Myös meihin voit ottaa yhteyttä mieltä askarruttavissa kysymyksissä.
Verkkolehteen pääset tutustumaan tästä.
Kiinteistöviesti-lehdessä juttu energiatodistuksesta
20.9.2018
GDPR: EU:n yleinen tietosuoja-asetus
23.5.2018
EU:n yleinen tietosuoja-asetus astuu voimaan 25.5.2018. Asetuksen tarkoituksena on tehdä henkilötietojen käsittelystä entistä läpinäkyvämpää ja vahvistaa henkilötietojen suojaa.
Olemme huomioineen GDPR:N tuomat muutokset toiminnassamme ja meiltä saa pyydettäessä tähän liittyen myös rekisteriselosteen.
Miten voin hyödyntää energiatodistusta?
30.4.2018
Energiatodistus tarvitaan aina mm. asuntoa myytäessä tai vuokrattaessa. Moni kokee sen välttämättömäksi pahaksi, monilla se jää hankkimatta edelleen kokonaan. Sen lisäksi, että sen hankkiminen on välttämätöntä lain kannalta niin sitä voi hyödyntää myös muuten. Energiatodistuksen laatija listaa jokaiselle rakennukselle toimenpide-ehdotuksia, joita kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Toimenpide-ehdotusten kautta voit pienentää tietysti energiankulutustasi eli sähkölaskuasi sekä samalla nostaa laskennallista E-lukua asteittain paremmaksi. Alla esimerkkejä:
1) Maalämpö: Sen hankkiminen maksaa itsensä takaisin 8-10 vuodessa kohteissa, joissa nyt on käytössään esimerkiksi sähkö-, kauko- tai öljylämmitys. Se on toki myös ympäristöystävällisempi vaihtoehto moneen muuhun lämmitysmuotoon verrattuna
2) Lämmöntalteenotto: Jos sinulla on kohde, joka on yli 15 vuotta vanha ja yhtä vanhat laitteet tai jossa on koneellinen tulo-tai poistojärjestelmä, kannattaa miettiä tätä vaihtoehtoa ja laitteiden uusimista.
3) Ilmalämpöpumppu: Säästää energiaa suorissa sähkölämmityskohteissa.
4) Yläpohjan eritys: Yläpohjaa kannattaa lisäeristää, mikäli villaa (tai muuta eristettä) on siellä 300 mm tai vähemmän.
5) Ikkunoiden vaihto: Uudet energiatehokkaat ikkunat ovat paljon vanhoja kaksilasisia ikkunoita parempia.
6) Rakenteiden tiivistäminen: Taloa ei kannata tehdä liian tiiviiksi, mutta esimerkiksi pientaloissa, jotka on tehty suoraan maanvaraisen laatan päälle, kannattaa tiivistää rakenteita. Rakenteissa on monesti rakoja/reikiä, joista pääsee sisäilmaan epäpuhtauksia
Päivitetty energiatodistusasetus astui voimaan vuoden 2018 alusta
14.2.2018
1.1.2018 tullut muutos ei edellytä vanhojen todistusten uusimista. Energiatodistus on edelleen voimassa 10 vuotta sen laadintapäivämäärästä. Uudella energiatodistusasetuksella on haluttu varmistaa, että kaikki voimassa olevat säännökset muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden.
Näkyvinä muutoksina ovat vaatimukset lähes nollaenergiarakentamisesta sekä laskentakertoimissa. Myös uusien rakennusten on jatkossa helpompi päästä B-luokkaan aiemman C-luokan sijasta. Myös A-luokituksen saa aiempaa helpommin.
E-luvun laskennassa käytettävät energiamuotojen kertoimet:
As Oy Sulkulan Melba
11.10.2017
e-Seijes toteutti As Oy Sulkulan Melbaan istutuslaatikon sekä aidan. Projekti sisälsi seuraavat toimet:
- Puisen istutuslaatikon rakentaminen ja maalaaminen
- Nurmikon repiminen ja suodatinkankaan asennus
- Soran levittäminen alueelle1 kuorma soraa (600 kg) ja 2 kuormaa multaa (2 x 600 kg)
- Vanhan maa-aineksen poiskuljetus
- Aidan rakentaminen, maalaaminen ja pystytysIstutuslaatikon asennus (kohta on pienessä rinteessä, joten rakensimme sen eritaso-ratkaisulla)
- Kuorikatteen levitys ja havujen istutus
Kuvia ja lisätietoja tästä: Blogi - Unelmaa rakentamassa
Nollaenergiarakentaminen
11.8.2017
Vuoden 2018 alusta maankäyttö- ja rakennuslaki muuttuu ja se edellyttää kaikilta uusilta rakennuksilta parempaa energiatehokkuutta. Tämä koskee myös remontoijia; esimerkiksi rakennuksen korjaus- ja muutostöiden tai rakennuksen käyttötarkoituksen muutoksen yhteydessä, tulee energiatehokkuutta parantaa. Toisaalta loma-asunnot, joissa asutaan maksimissaan 4 kuukautta vuodessa, jäävät soveltamisalueen ulkopuolelle.
- Rakennuksen kokonaisenergiakulutusta mittaavalle E-luvulle on tällä hetkellä tulossa pientalojen osalta noin 30 prosentin kiristyminen vanhaan E-lukuun verrattuna. Tämä tarkoittaa sitä, että talot tulee jatkossa suunnitella aiempaa tiiviimmiksi ja kiinnittää enemmän huomiota laitteistojen ja materiaalien energiatehokkuuteen. On toki eri asia, soveltuuko tämä tosi asiassa Suomeen. Tietysti tämä nostaa suoraan esimerkiksi omakotitalojen hintoja ja rakentamisen hintoja Suomessa.
- Energiamuotokertoimiin on tulossa muutoksia. Energiamuotokertoimilla huomioidaan kyseisen rakennuksen energiakulutuksen vaikutus suhteessa luonnonvarojen käyttöön. Jatkossa asetusluonnoksen mukaan sähkön ja kaukolämmön kertoimiin olisi tulossa noin 30 % alennus eli helpotus. Suorasähkötaloja voisi siis rakentaa edelleen, mutta sitä täydentäviä lämmitysmuotoja tulee myös käyttää rakennuksessa. Puolestaan uusiutuvan energiakäytön sekä fossiilisten polttoaineiden energiakertoimet Pysyvät samoina.
- U-arvo säilyy ennallaan ja se kuvaa rakenteiden lämmöneristyskykyä.
Rakennushankkeen kosteudenhallintaan on tulossa myös uusia säädöksiä. Työmaalle on jatkossa nimettävä pakollisesti kosteudenhallintasuunnitelmassa työmaan kosteudenhallinnasta vastaava henkilö. Tämä johtuu siitä, että entistä enemmän pyritään välttämään kosteuden aiheuttamia haittoja ja vaurioita rakentamisaikana. Tämä johtaa varmastikin siihen, että mahdollisia hometaloja nähdään vähemmän, ainakin tästä johtuen. Lisäksi suunnittelun merkityksen kasvattaminen ajaa puolestaan myös samaa asiaa. Energian ja luonnonvarojen säästäminen tulee ottaa huomioon jo heti suunnitteluvaiheessa ja laskelmin ne osoittaa. Tämä tuo tietysti haasteita eri suunnitteluosastoille ja yritysten pitääkin ottaa huomioon nämä prosessien kehittämisessä jo hyvissä ajoin.
Laki rakennuksen energiatodistuksesta
30.6.2017
Energiatodistus tulee pakolliseksi ennen vuotta 1980 käyttöönotetuille pientaloille 1.7.2017. Pientaloksi katsotaan asuinrakennus, jossa on enintään kaksi asuntoa. Asuntoa myydessä tai vuokratessa, tulisi tämä päivitys ottaa huomioon.
Standardit
1.6.2017
2000-luvulla rakennusten energiatehokkuudessa on edistytty paljon. Vuosien 2003, 2008, 2010 ja 2012 aikana on vaatimustasoa energiatehokkuuden osalta tiukennettu. Nollaenergiarakennuksia koskevat vaatimukset otetaan käyttöön 1.1.2018. Määraykset ja standardit muodostavat minimitason energiatehokkuudelle.
E-lukutasojen määrittely on yksi tärkeimmistä keinoista, jolla voidaan ohjata niin sanottua riskitöntä rakentamista. Energiatehokkuus määritellään ja mitataan yhtenäisellä tavalla, kun E-luvun laskennan pohjatietona käytetään EPBD-standardeja (energiatehokkuusdirektiivi). Suomessa matalaenergiarakentamiseen on siirrytty jo vuonna 2010. Tiukentuneiden energiamääräysten myötä jatkossa tullaan koko ajan tiukentamaan myös rakennusmääräyksiä. Alla aikatauluja uudistusten osalta:
- 2010 uudisrakentamisen energiatehokkuusmääräykset
- 2012 uudisrakentamisen määräykset voimaan
- 2013 energiatodistuslainsäädäntö sekä korjausrakentamista koskevat energiamääräykset otetaan käyttöön
- 2014 uusiutuvan energiamuodon käyttöä koskevat energiamääräykset
- 2016 uudistuksia energiamääräyksiin uudisrakentamisessa
- 2019 uudisrakentamisen energiamääräykset julkisissa rakennuksissa - lähes nollaenergiataso
- 2021 uudisrakentamisen energiamääräykset kaikissa rakennuksissa lähes nollaenergiataso
EUROOPPALAISET STANDARDIT
Energiatehokkuus mitataan ja määritetään yhtenäisella tavalla Euroopassa EPBD-standardien avulla. Näiden avulla EU:n alueelliset erot, kuten esimerkiksi ilmasto, käyttäjät ja rakennusperinteet, otetaan huomioon energiatehokkuutta määritettäessä. Alueelliset erot otetaan huomioon erilaisissa laskenta-arvoissa ja täten tietysti myös energiatehokkuudessa. Standardeja päivitetään paraikaa.
Vuonna 2008 otettiin käyttöön rakennusten energiatodistus, joka on suunnattu ensi sijaisesti kuluttajille ja taloyhtiöille. Se kuvaa yksinkertaistetusti kohteen energiatehokkuutta ja auttaa vertaillussa eri kohteiden välillä osto-ja myyntitilanteissa. Energiatodistuksessa rakennuksen
energialuokka ilmaistaan asteikolla A:sta G:hen.
Rakennuksen energiatehokkuus & eri direktiivit
24.5.2017
Energiatehokkuuden eri tasot ilmaistaan Suomessa E-luvuilla eli rakennusten kokonaisenergiakulutuksen avulla. Koko ajan mennään kohti niin sanottuja nollaenergiarakennuksia ja nämä eri energiatehokkuustasot määrittävät kansallisen lähtökohdan nollaenergiatalojen rakentamiseen.
Käsite nollaenergiarakennuksesta on vielä kovin epämääräinen. Koska
energiatehokkuusdirektiivi (EPBD) vaatii, että 31.12.2018 jälkeen kaikkien
julkisten rakennusten on oltava ainakin lähes nollaenergiarakennuksia ja vuoden
2020 loppuun mennessä kaikkien uusien rakennusten tulee olla vastaavanlaisia,
niin eiköhän määritelmä selkene vielä tuon osalta.
Jokainen maa on saanut oman yksityiskohtaisen kuvauksen siitä, miten
nollaenergiarakennusten vaatimustasoihin päästään ottaen huomioon muun muassa paikalliset olosuhteet ja normit. Nollaenergiarakennuksen tulee määritelmän mukaan omata
korkea energiatehokkuus ja se vähäinen energiamäärä, jota rakennus vaatii,
tulisi olla katettavissa uusiutuvilla energiamuodoilla.
Asiaan liittyy olennaisesti:
- Uusiutuvan energian käytön edistämisdirektiivi (RES)
- Energiatehokkuusdirektiivi (EED)
Energiatodistukseen uudistuksia
8.12.2016
Energiatodistus tulee pakolliseksi ennen vuotta 1980 käyttöönotetuille pientaloille 1.7.2017. Pientaloksi katsotaan asuinrakennus, jossa on enintään kaksi asuntoa.
Lisäksi 1.1.2017 astuu heti voimaan energiatodistus pakolliseksi seuraavien rakennusten osalta: olemassa olevat uimahallit, jäähallit, varastorakennukset, liikenteen rakennukset, moottoriajoneuvosuojat, puolustusvoimien rakennukset (jos käyttöön ei liity salassa pidettävää asiaa) ja suojellut rakennukset (vain jos suojellun rakennuksen luonne tai ulkonäkö ei muutu vaatimuksen vuoksi tavalla, jota ei voida pitää hyväksyttävänä)
24.10.2016
Ara tiedotti, että Energiatodistusrekisteriin 29.9.2016 tehdyn päivityksen jälkeen tehdyt todistukset tulevat suoraan PDF/A-formaattiin ja näin ollen todistukset ovat yhteensopivia mm. lupapisteeseen. Muutos ei täten vaikuta vanhoihin ennen päivitystä tehtyihin todistuksiin.
12.7.2016
1.7.2016 alkaen erillisille yli 50 neliön autotalleille vaaditaan energiatodistus. Linkistä löydät lisätietoa asiasta: